Kapusta kiszona

Jest to chyba najbardziej znane kiszone warzywo. Wykorzystywana do wielu potraw. To bogate źródło witaminy C, oraz wielu innych witamin. Wiele lat temu używana przez załogi statków, aby zapobiec szkorbutowi.

Składniki:

  • kapusta

  • sól kamienna (2dag na 1kg kapusty)

Kapustę poszatkować (można kupić już przygotowaną w workach, najczęściej z dodatkiem odrobiny marchwi). Poszatkowaną kapustę wsypać do beczki i dobrze ugnieść. Powinno się ją układać warstwami. Wygląda to tak, że wsypujemy część kapusty, sypiemy trochę soli i ugniatamy (np. drewnianym tłuczkiem, lub po prostu ręką). Czynność tę powtarzamy wielokrotnie, dopóki nie skończy się nam kapusta, lub miejsce w beczce. Pamiętajmy aby nie nakładać zbyt wiele kapusty do beczki, aby zmieścił się sok, który wydzieli się z kapusty. Poza tym, ubita kapusta po pewnym czasie zacznie się wypiętrzać, ale z tym można sobie łatwo poradzić, stosując obciążenie (opisałem to w dalszej cześci).



Można dodać niewielką ilość marchwi (o ile nie było jej w worku z zakupioną kapustą), liści laurowych, kopru i innych przypraw wedle własnego uznania. Niektórzy na samo dno beczki kładą również całe główki kapusty, ukiszone liście można potem wykorzystać do zrobienia nietypowych, ale bardzo smacznych gołąbków. Na kapustę położyć odwrócony talerz. Następnie kapustę obciążyć umytym kamieniem, kładąc go na wcześniej ułożony talerz. Po 10 dniach należy wynieść kapustę w chłodne miejsce. Po kilku tygodniach kapustę można przełożyć do słoików twist, i pasteryzować przez około 20 minut. Do przechowywania kapusty stosuje się również słoiki z gumową uszczelką, zamykane metalowym klipsem.

Mając ukiszoną kapustę możemy wykorzystać ją na wiele sposobów. Oczywiście można ją jeść na surowo, ale nie każdemu musi przypaść do gustu jej bardzo kwaśny smak (co bezpośrednio wiąże się z jej niskim pH). Kiszona kapusta znajduje szerokie zastosowanie jako dodatek, lub podstawa wielu potraw. Kwaśnica, kapuśniak, bigos, pierogi, czy rozmaite surówki, sposobów na wykorzystanie kiszonej kapusty jest wiele, bez wątpienia każdy znajdzie coś dla siebie.