Tydzień z życia ogórków kiszonych

Tydzień z życia ogórków kiszonych

Tutaj możecie zobaczyć jak przebiega proces kiszenia w trakcie pierwszego tygodnia. Zamieszczone są tu zdjęcia przedstawiające każdy dzień kiszenia. Po kliknięciu możecie zobaczyć obrazek w powiększeniu.

 

 

Dzień 1

Ogórki zostały właśnie wstawione do słoika. Woda ma jeszcze pełną przejrzystość. Zmiany będą widoczne już drugiego dnia. 

Dzień 2

Widać już pierwsze zmiany. Woda jest jeszcze całkiem przejrzysta. Różnice są niewielkie.
 

Dzień 3

Woda zaczęła mętnieć. Ogórki zmieniły odrobinę kolor. Można powiedzieć, że mamy ogórki małosolne ale się nie poddajemy kisimy dalej.

Dzień 4

Proces kiszenia postępuje nadal. Na górze zebrała się piana. Ogórki jeszcze bardziej pożółkły.

Dzień 5

Na górze zbiera się coraz więcej piany. Woda robi się coraz bardziej mętna. Teraz ogórki zostają przeniesione do piwnicy.

Dzień 6

Na czas robienia zdjęcia przeniosłem słoik w jaśniejsze miejsce czyli, tam gdzie poprzednio. Podczas noszenia czosnek i ogórki trochę się przesunęły ale to nieważne. Woda nadal staje się coraz bardziej mętna, proces kiszenia postępuje.

Dzień 7

Ostatni dzień kwaszenia, widać ogromną różnice między pierwszym a ostatnim dniem. Na początku woda była przejrzysta a teraz jest bardzo mętna a ogórki pożółkły. Jak widać cały proces przebiega bardzo szybko a najistotniejsze jest to, że ogórki kiszone nie tylko mogą być długo przechowywane ale również świetnie smakują.